Oura Ring – meet de kwaliteit van uw nachtrust

Oura Ring – meet de kwaliteit van uw nachtrust

4th September 2018 0 By Niels Tol

Introductie: Wat doet de Oura Ring?

Voor sporters en mensen die gezond willen leven is het  belangrijk te meten wat je doet. We kennen allemaal de mensen wel die af willen vallen en de calorien tellen. Maar stel je voor dat je meer wilde weten over hoe lang, en hoe goed je slaapt? Hoe zou je dat kunnen achterhalen.

Dit was de gedachten achter de Oura ring, de ring heeft diverse sensoren ingebouwd die heel de dag informatie verzamelen over je lichaam. Na een paar weken heb je genoeg data verzamelt om een patroon vast te stellen, op deze manier kun je inzichtelijk maken wat je kunt verbeteren in je dagelijkse routine.

De ring heeft een app en cloud opslag die de gegevens kunnen analyseren, en met suggesties komen om beter te functioneren. De ring kijkt naar je ademhaling, lichaams temperatuur beweging en nog veel meer. Door al deze sensoren te combineren en 24/7 data te verzamelen krijg je een inzicht in hoe je lichaam functioneerd en wat de zwaktes zijn in je routine als nooit te voren!

In dit artikel bekijken we enkele eigenschappen die deze ring de ultieme wearable maken voor mensen  die sporten, of gezond willen leven en houden. Ook is deze ring erg geschikt voor statistieke junkies en professionele atleten die willen meten wat er gebeurt en hoe ze kunnen optimaliseren.

De accu duur en het opladen van je Oura ring

De ring heeft een batterij duur van een week, je kunt dus 7 dagen lang, 168 uur achter elkaar de ring dragen voor je hem op moet laden.

Laden gaat vrij simpel en snel. De Oura ring maakt gebruik van draadloze laad technologie om hem op te laden. Je hebt dus geen USB aansluiting in de ring, je legt hem op een speciale pad. Het opladen van de ring duurt 20 tot 80 minuten dus is vrij snel gedaan.

Een breede scala aan sensoren in de Oura ring

De Oura ring heeft diverse soorten scanners om een goed beeld te krijgen van je dag (en nacht natuurlijk). Om te beginnen heeft de ring een thermische optische pulse ingebouwd , die het apparaat instaat steld onder je huid te kijken. Ook heeft dit product een temperatuur meter deze sensor meet de temperatuur verschillen van je huid op verschillende momenten.

Een ander stukje vernuft wat binnen in de ring zit is een versnellingsmeter. Door gebruik te maken van het traagheids principe (inertie) kan deze sensor waarnemen wanneer je in beweging bent, hierbij wordt de ring geholpen door een gyroscope. Deze twee sensoren samen produceren genoeg data voor de ring om te bepalen of je aan het joggen bent, of in bed ligt te slapen. Al met al verzamelt de ring de volgende patronen met deze  sensoren van je dagelijkse leven:

  • Nachtelijke Elektrocardiogram gegevens: Je hartslag, de momenten tussen hartslagen en de variatie van de hartslag (dit geeft je dus een vrij compleet beeld zonder dat je aan een machine hoeft te worden gehangen.)
  • De slaap stadia: Diepe slaap , REM en lichte slaap. Ook de momenten waarop je inslaap valt, de duur van je slaap en de kwaliteit van de slaap die je vat.
  • Je ademhaling: De ring houdt ook data bij van je en vooral de verschillen tussen ademhaling. (wanneer je slaapt en wanneer je aan het joggen bent bijvoorbeeld.)
  • Je lichaams temperatuur: De ring houdt ook bij wat de temperatuur van je lichaam doet gedurende de dag en de nacht.
  • Beweging: Je beweging en dagelijke patronen worden in kaart gebracht. Erg handig voor sporters.
  • Intensiteit van activiteit: De ring houdt ademhaling en hartslag bij, dus krijg je ook data over de intentitieit en wanneer je piekt in intensiteit.

Hoe lang kan een  Oura ring  data onthouden?

De ring heeft een opslag capaciteit van 6 weken intern in de ring zelf. Uiteraard is er de optie om meer van je data op te slaan in de  app en in de cloud, zodat je analyses kunt maken over langere periode

Van wat voor materiaal is de Oura ring gemaakt?

Het grootste deel van de ring is gemaakt van titanium , een extreem robuust metaal wat bestand is tegen roest , extreme hitte en stress (als in, druk voor het verbuigt). Titanium wordt ook vaak gebruikt in implantaten van wegen zijn kracht en lang levendigheid en resistentie tegen corrosie. Je kunt er dus gewoon de zee mee in! Tot 100 meter diep is de ring water dicht, dus je hoeft niet op te letten en kunt hem gewoon lekker in dagelijkse activiteiten omhouden en data laten verzamelen over hoe je lichaam functioneert. Daarnaast is de binnenvoering van de ring van medisch top kwaliteit non-alergenisch materiaal. Dit is een materiaal wat irritaties en infecties geen kans geeft. Daarnaast is de ring ontworpen om super licht gewicht te zijn.

De Oura app geeft een handig overzicht van je data

Om al die verzamelde data goed inzichtelijk te maken en goed vorm te geven heeft Oura een mooie app ontwikkeld waarin je  al de verzamelde data kunt zien en tegen elkaar uitgespeeld kan zien. Zo kun je zien hoe je functioneert en wat je patronen zijn. De app gaat echt voor je werken met de suggesties die uit de data voorkomen. Zo kun je met dit product dus er voor zorgen dat je alles uit je dag haalt en gezonder gaat leven. Oura noemt dit zelf “Circadian alignment ” wat er op neerkomt dat je een betere balans bereikt met je lifestyle en je lichaam.

Daarnaast is er ook de cloud opslag waar je nog meer op de data in kunt gaan. Dit is echt geweldig als je een professional bent die iets wilt verbeteren bij jezelf, of wellicht bij je client. Door het breede aantal sensoren in deze ring en de optie om 24/7 data te verzamelen is deze ring echt ideaal voor iedereen die op een hoger sport niveau bezig is.

De cloud app, en telefoon app worden ook door continue door ontwikkeld. Dus je koopt geen statisch product maar iets wat altijd door zal ontwikkelen. Dat maakt de Oura Ring echt een gadget en tool om je levens en slaap genot naar een hoger niveau te tillen.