Soorten bedden

Soorten bedden

Inleiding

Er zijn diverse soorten bedden waar u uit kunt kiezen. In dit een artikel van alle mogelijke slaap mediums die te krijgen zijn. Sommige  kent u en andere zullen u wellicht verbazen. Er zijn vele soorten bedden met ieder hun eigen voor en nadelen op deze pagina lopen we door de algemene eigenschappen van deze bedden heen. Uiteraard kunt u ook lezen wat voor type matras handig is voor uw, maar bedden opzich zijn ook een belangrijke keuzen voor een goede nachtrust.

1.0.)Bed met ledikant
2.0) Hemelbedden
3.0.) Klamboe bed
4.0.) Stapelbed
5.0.) Boxsprings
6.0.) Waterbedden
7.0.) De Japanse “shikibuton” of wel futon
8.0.) De Bedstee
9.0.)De hangmat

1.0.)Bed met ledikant

Een bed met een ledikant is een mooie moderne keuze, het is vaak een bed met een ombouwing. Daarom worden ze ook wel een bedombouw genoemd en komen in vele soorten , maten en mogelijkheden. In de ledikant  ligt een matras met een bedbodem. Het matras steekt boven het ledikant uit. Dat is het mooie van een ledikant, u heeft aan geen enkele zijde van het bed een rand. Je kunt het natuurlijk ook gewoon als een bed op pootjes zien maar de rand  eromheen maakt het geheel niet alleen af, het geeft ook wat meer structuur aan het geheel.

Wat leuk is aan de ledikant is dat het een relatief betaalbaar bed is, en er is een breed scala aan ombouwen te verkrijgen, dus voor elke slaapkamer en ieder persoon is er wel een passende ledikant te vinden. Schoonheid is in het oog van de aanschouwer, en als u een specifieke eis heeft aan het uiterlijk van uw bed kunt u wellicht het beste naar een ledikant kijken. Ook neemt een ledikant niet veel ruimte in door de minimalistische ombouw. U kunt hem in een slaapkamer zetten zonder dat deze gelijk erg vol lijkt. Ook kunt u van uw ledikant redelijk eenvoudig een hemelbed maken, wat natuurlijk extra flair geeft aan het geheel.

1.1.) Voordelen ledikant

 • In vele vormen en maten te krijgen, waarschijnlijk het meest verkochte bed
 • Economische optie, het is een frame + matras geen extra’s
 • Makkelijk in het design van een kamer op te nemen

1.2) Nadelen Ledikant

 • Redelijk standaard, echt een fashion statement valt er niet van te maken

2.0) Hemelbedden

Het hemelbed is al eeuwen oud. Vroeger werd het door adel in Europa gebruikt als statussymbool en het lag natuurlijk beter als de conventionele met stro gevulde matras waar het gepeupel hun lichaam op ruste na een lange dag werken. Naast dat het een heel mooi en ornaat bed was en nog steeds is wat een zekere allure en in die tijd vooral ook status met zich meebracht had het bed met zijn gordijnen dan wel klamboe ook enkele handige functies. In de 15de eeuw kon het adellijk stel zich via de stoffen die langs het bed gedrapeerd waren uit de ogen houden van hun staf en zo eenvoudig een beetje privacy creëren.

Een hemelbed is vaak een ledikant met een stellage er omheen met doeken of zijde gordijnen aan deze stelling, het is vaak een van de mooiste en romantische bedden die je kunt vinden. Afhankelijk van wat er aan de stellage gedrapeerd wordt kunt u vele kanten op met doeken en gordijnen. Erg romantisch en geschikt voor stellen die wat romantische impuls  willen in de slaapkamer. Uiteraard kan er ook naar de eenpersoons variant gekeken worden voor jongere prinsessen die nog te jong zijn voor romantiek, maar wel van een betoverend bed willen!

2.1.) Voordelen hemelbed

 • Je kunt eenvoudig de stijl van het bed veranderen door andere doeken en gordijnen te gebruiken
 • Heeft een royaal gevoel

2.2.) Nadelen hemelbed

 • Heeft ruimte nodig om tot zijn recht te komen aestetisch

3.0.) Klamboe bed

Met enkele touwen kun je ook vrij makkelijk klamboe gebruiken om een hemelbed te maken. Dit vergt enkele touwen aan het plafon en je creativiteit. Het is vrij eenvoudig op te zetten en als leuke bijzaak weert het muggen nog al effectief. Afhankelijk van het seizoen zou u tijdelijk kunnen switchen naar een klamboe constructie als u een hemelbed heeft. Versatiliteit is een mooie eigenschap maar ook een praktische functie!

Het mooie van een hemelbed is dus  dat je erg creatief kunt zijn met de kleuren stof die je gebruikt en wat voor attributen, bijvoorbeeld een dromenvanger die  ophangt aan de stellage en verwerkt in het gehele assemble. (of natuurlijk anti muggen geur sticks in de zomer!) Ook kun je bijvoorbeeld per seizoen andere kleuren en andere stoffen gebruiken om het geheel te laten matchen bij de wereld buiten.

Kortom een Hemelbed is een erg leuke optie als je van zelf je bed samenstellen houdt. Je hebt wel wat meer ruimte nodig maar je krijgt echt een prachtige slaapplek er voor terug.

3.1.) Voordelen klamboe bed

 • Houdt muggen en andere insecten buiten

3.2.) Nadelen klamboe bed

 • In de winter heeft u vrij weinig aan de klamboe

4.0.) Stapelbed

Stapelbed of hoogslapers, sommige van u lezers moeten gelijk terugdenken aan vroeger. De hoogslaper was vaak een prominent stuk van menig kinderkamer. Veelal omdat dit soort bedden de kampioen zijn in effectief ruimte gebruiken. Zo is er vaak nog ruimte voor bijvoorbeeld een bureau, een kast of een tweede bed onder de hoogslaper zelf.

Uiteraard zijn er vandaag de dag ook twee persoons hoogslapers te krijgen die u een berg ruimte er onder geven. Erg handig als u een huis heeft met hoge muren maar niet zo zeer veel ruimte. U kunt bijvoorbeeld de eettafel kwijt onder de stellage, of een knusse zithoek er van maken.

4.1) Praktisch gebruik van stapelbedden.

In vele kazernes worden hoogslapers ook gebruikt in zalen. Vaak zijn dit de tweepersoons variant van deze bedden. Op deze manier kunnen er meer mensen in een ruime slapen en bespaard dit dus een hoop ruimte, en dus geld. Ook op schepen is dit vaak een oplossing, omdat alle ruimte hier ook benut moet worden. Zelf kunt u thuis ook goed gebruik maken van dit principe als moeder natuur u besluit een tweeling of zelfs drieling te schenken en u had hier qua koophuis niet echt rekening mee gehouden. Een paar stapelbedden kunnen dan uitkomst bieden.

4.2.) Voordelen hoogslaper

 • De kampioen in ruimte benutten
 • Simpel  ontwerp, vaak voordelig
 • Te combineren met kasten, bureau’s en andere leuke creatieve oplossingen

4.3.) Nadelen hoogslapers

 • Zijn vaak 1 persoons oplossingen.
 • Je moet omhoog klimmen, alleen voor de lenige en soepele onder u
 • Beperkte ruimte voor uitgebreidere matrassen

5.0.) Boxsprings

Ook wel bekend als een hotel bed. Een boxspring is een matras met binnenvering in combinatie met een onderstel. De naam betekent letterlijk “Bak met springveren” Door de comfort en duurzaamheid van zo een constructie zie je hem vaak in hotels die comfort , en rendement uit hun bedden willen halen.

Een boxspring is een stellage voor uw matras die gevuld is met metalen spiraalveren. Onderin is nog wat extra, loze ruimte om zo wat extra ventilatie te verschaffen op deze manier zorgt een boxspring voor wat meer hygiëne.

Aan de binnenkant van de matras dragen zit vaak een schuim afdekking. In de kern van de matras vindt je vaak een bonell-binnenvering soms in combinatie met een harde bak. Deze combinatie is vooral handig voor hotels en vakantieparken omdat ze erg lang meegaan, en hufterproof zijn. Voor bedden vele gebruikers te verduren krijgen is een plastic molton nog een extra stap die u kunt nemen om hygiëne te verhogen.

5.1.) Het lig comfort van een boxspring

Voor een goed ligcomfort moet er op de boxspring nog een matras gelegd worden en eventueel nog een topdekmatras. De gebruikte matras is meestal een pocketveringmatras. De combinatie van de boxspring met de matras zorgt ervoor dat de ondersteuning van het lichaam beter gereguleerd kan worden ten opzichte van de lattenbodem en de spiraal omdat de boxspring een langere veerweg heeft. Een gemiddelde boxspring combinatie is tussen de 50 en 70 centimeter hoog. Door de samenstelling is er een goede regulering van vocht en ventilatie en wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld.

Voor een beter ligcomfort kan er op de boxspring nog een matras gelegd worden en indien de wens aanwezig is nog een topdekmatras de gebruikte matras is veelal een pocketveringmatras. Door deze pocketvering matras te combineren met de boxspring zorgt u voor extra ondersteuning aan het lichaam, en een betere regulering van de ondersteunende zones. Het gewicht van uw lichaam wordt door de combinatie van matrassen beter gelijkmatig verdeeld door de langere veerweg van de matrassen combinatie(u heeft wellicht wel eens op een goedkopere matras geslapenen en ervaren hoe het is om in een kuil te liggen, de grotere, en zwaardere lezers onder u zullen dit zeker wel eens ervaren hebben.)

50 en 70 centimeter is de gemiddelde hoogte van een box spring. Maar door het stapelen van diverse matrassen wordt het lichaam s nachts beter gereguleerd als een lattenbodem. Al met al is een boxspring vaak de Mercedes onder de bedden. En tegenwoordig zijn er vele fabrikanten met hun eigen matras technologie die hier nog een schepje bovenop doen.

5.2.) Voordelen boxspring

 • 1001 opties qua matras en inrichting
 • Een luxe bed met vaak een lange levensduur of garanties
 • Ligt heerlijk, top investering voor slaap comfort

5.3.) Nadelen boxspring

 • Veel verschillende soorten fabrikanten, matrassen en veeringen, vergt enig onderzoek
 • In een hoger prijs segment

5.4.) Luxe box spring fabrikanten

5.4.4.) Carpediem

Is een fabrikant uit zweden die ook mooie boxsprings maakt. Ze beginnen met een lattenbodem , hierin wordt een speciale stoffen doek geplaatst die de bedden geluidloos maakt. Om de eerste laag af te maken bevatten deze bedden een pocketveringmatras achtig element.

Als tweede laag wordt er een hybride veren en special hoge dichtheids schuimstroken gebruikt, en het geheel wordt goed op elkaar afgesteld door de hoeken met een speciaal doek bij elkaar te lijmen. Als derde laag wordt een speciaal dik foam gebruikt van enkele centimeters, wat in combinatie met de vering van de eerder genoemde lagen de bekende comfort geeft aan de bedden. In de hoeken worde extra stevige veren gezet om het geheel wat meer kracht en structuur te geven. Ook aan de randen van de bedden , waar veel gewicht op komt als u in het bed stapt , en uit het bed stapt worden speciale verstevigingen geplaatst.

Om het geheel af te maken gaat er een laag extra stevige stof, van een kwaliteit die je ook om bankstellen vindt  om de constructie heen. Deze stof gaat over de gehele hoogte van het bed heen, en zo komt hij tot de iconische carpediem look.

5.5.) Viking bedden

Een Zweedse fabrikant van bedden. Viking bedden hebben standaard een massief houten frame waar het bed op rust. Zijn vervaardigd van natuurlijke materialen en zijn daarom dus erg hygiënisch omdat ze maximaal kunnen ventileren.

Daarnaast hebben de matrassen een speciale samenstelling met diverse zones. Die verder borduren op het box spring idee maar met hun eigen techniek. Veel Viking bedden zijn verstelbaar via een afstandsbediening

5.6.) Hästens

Handvervaardigden matrasen zonder chemicalen is een kenmerk van Hästens. Zo zult u in  deze matrassen paardenhaar en wol aantreffen ipv plastics en foams. Uiteraard wordt het paardenhaar hermetisch gereinigd.

Een unieke eigenschap van paardenhaar is dat het gevormd is als een tube, het haalt dus vocht op een effectieve manier weg. Wat Hästens bedden een unieke manier van met transpiratie omgaan geeft. Het is ook erg sterk spul. Ridders droegen vroeger hemden onder hun pantser van paarden haar omdat het 1.) heel sterk is en kon helpen een zwaard tegen te houden. En het had een ventilerend effect, zoals u in kunt denken was een veldtocht in een volledig plaat pantser op een zomerse middag geen pretje, dus ieder handig foefje was welkom. Vandaag de dag kunnen we nog steeds leren van de natuur, en dat is een filosofie die ze bij Hästens ter harte hebben genomen.

Ook wordt er veel wol gebruikt in deze bedden. Wol heeft de handige eigenschap warmte vast te houden als het koud is, en goed warmte af te geven als het warm is. Een perfect materiaal voor in bedden.

Een ander ding wat in een hästens bed zit is een vlas laag. Vlas heeft de eigenschap statische elektriciteit af te voeren. Want in een bed moet je natuurlijk je energie opladen maar niet statische energie! Dit heb je met een hoop kunststof materialen wel door frictie. Het is natuurlijk minder fijn wakker worden als u uit bed stapt, een paar stappen naar de deur doet en een schok krijgt. U heeft wellicht geen koffie meer nodig, maar fijn wakker worden is het niet.

Wat ook erg mooi is aan een hästens bed is het feit dat ze volledig biodegradable wil zijn. Dat wil zeggen. Wanneer u klaar  bent met het bed, zou u het met een gerust hart bij het grof vuil kunnen zetten. Er zitten geen schadelijke stoffen in. Alles is natuurlijk afbreekbaar. De levensduur van een hastings is wel substantieel er zijn zweden die al 50 jaar tevreden op hun bed slapen.

Hastings heeft hun bedden ook flink afgemat  in de testruimte. Ze hebben een bed achter een auto aangesleept met de zachte onderkant naar beneden. En hij is veelvuldig als trampoline gebruikt en over het algemeen flink mishandeld. Het is dus echt een heel robuust bed wat een investering waard is, en u jaren slaap comfort zal bieden. Hästens biedt u 25 jaar garantie op uw aankoop.

6.0.) Waterbedden

Waterbedden zijn een uitvinding van de heer Neil Arnott die in de 18de eeuw dit bed bedacht om doorliggen te voorkomen bij langdurig zieke in ziekenhuizen. Hij was een altruïst want hij patenteerde zijn uitvinding niet. Pas in het einde van de 19de eeuw is het waterbed bij consumenten echt aangeslagen. Veelal in amerika maar ook in Nederland waren ze een populair goed in de jaren 90

Een waterbed is in essentie een bak gevuld met water en een laag PVC of ander plastic erboven waar men op kan liggen. Het grote voordeel van een waterbed is dat men het gevoel heeft te zweven als u er op slaapt. Door dat u als het ware op water ligt heeft dit bed een perfecte pasvorm aan het lichaam van elke slaper.

Nadat de matras gevuld is met water is het wel zaak deze te ontluchten. Dit moet gebeuren om geluiden zoals bijvoorbeeld klotsen tegen te gaan. Ook moeten regelmatig luchtbellen eruit gelaten worden na het correct afvullen als het water niet vrij is van bacteriën en algen. Aan het water moet een conditioner toegevoegd worden. Sinds enkele jaren zijn er totaal milieuvriendelijke oplossingen voor. Vroeger was de oplossing natriumthiosulfaat of benzalkoniumchloride.

Een belangrijk ding wat niet vergeten moet worden bij waterbedden is dat ze verwarmd moeten worden. Anders moet uw lichaam de warmte bron zijn die enkele 100de liters water opmoet warmen en s winters is dit niet echt een plezante opgave. De juiste temperatuur regulatie verschaft een extra level van comfort in waterbedden. Zomers houdt u ze koel en in de winter kunnen ze behaaglijk warm worden gemaakt.

6.1.) Hoeveel kost het om een waterbed warm houden?

Meestal kost het warmhouden van een 2 persoons waterbed zo een 75 tot 250 euro (afhankelijk van hoe warm u hem stookt uiteraard.) Een ander aspect wat niet moet worden vergeten bij een waterbed is het aanzienlijke gewicht van de bedden. Waterbedden rusten op een stevige fundering of wel sokkel en met al het water in de matras komt u al snel op een gewicht uit van 300 tot 850 afhankelijk van de grote van het bed. U wilt er dus voor zorgen dat u hem niet op een zolder met houten vloer plaats, maar een stevige moderne ondergrond die voldoet aan Nederlands bouw  eisen, dan is dit geen probleem.

Tweepersoons Waterbedden kunnen zijn voorzien van gescheiden compartimenten. Dit kan nodig zijn als de twee slapers veel in gewicht en lichaamsbouw verschillen, een verschillende watertemperatuur op prijs stellen, of andere eisen stellen aan de ligging. Bij het vullen van de watermatras is het zaak de matras zover te vullen dat bij liggen het lichaam nergens de bodem raakt. Te vervullen van de waterzak heeft tot gevolg dat de slaper niet ‘in’ het water drijft maar op het gespannen vinyl ligt, vergelijkbaar met een luchtbed.

Moderne waterbedden zijn doorgaans van het softside type; in plaats van een houten ‘bak’ met harde rand wordt een schuimrubber rand rondom toegepast. Het geheel wordt vervolgens overtrokken met een afneembare bekleding.

Twee slapers onder de waterbedden kunnen gescheiden worden in verschillende compartimenten. Dit is handig als u aanzienlijk meer weegt als uw partner. Een goede droom, even omdraaien en uw partner krijgt een mini tsunami te verduren onder het plastic. Ook kunnen de compartimenten naar verschillende temperaturen verhoogd of verlaagd worden. Mannen en vrouwen hebben van nature verschillende behoefte aan warmte en ook hier kunt u met een twee compartimenten waterbed op inspelen.

Bij het vullen van het waterbed wilt u ervoor zorgen dat u het bed zo vol krijgt , dat u het idee heeft dat u op een strak geblazen lucht bed licht. Te ver in het water wegzakken is geen fijn slapen. Om een optimaal resultaat te behalen is het zaak goed te ontluchten en bij te vullen.

6.2.) Voordelen waterbed

 • Geweldige temperatuur management eigenschappen in water
 • Vormt goed om het lichaam heen
 • Erg goed tegen doorliggen

6.3.) Nadelen waterbed

 • Ademt heel slecht, vocht kan nergens heen in de matras
 • Vergt enige extra aandacht ivm water en bacterien
 • Heeft een stevige ondergrond nodig i.v.m. imense gewicht water

7.0.) De Japanse “shikibuton” of wel futon

Futon is een Shino-Japans woord wat letterlijk “Rond kussen met lisdodde bloemen spelden” betekent. Maar het verwijst naar een totale slaapkamer set en een philosophie van minimalistisch kamers inrichten. Naast de futon bevat de set ook de “shikibuton” wat de authentiek Japanse matras is die erbij hoort. Ook gaat er een “Kakebuton” bij,  dit is een dik gebreide sprei die de set compleet maakt.

Internationaal wordt er veel gesproken over een “Japanse Futon” om de bekende dikke matras aan te duiden , maar nu weet u  dat het om enkele items gaat die samen het bed opmaken. Meestal zijn deze bedde gemaakt van organische katoen, latex en wol.

Nu dat dit helder is kunnen we ingaan op wat dit soort bedden zo speciaal maakt. In het westen zijn futons vaak dikker als in Japan, een 7 tot 10 centimeter plus minus. Dit heeft te maken met de filosofie achter de bedden en slaapkamers. In het wesen is de futon een bed of bank vervanger. Maar in Japan is de shikibuton een matras die ontworpen is om op de vloer gebruikt te worden en elke morgen opgerold kan worden. (vandaar dat ze dun zijn, zo zijn ze makkelijker op te rollen.)

Voor u als eindgebruiker heeft de shikibuton een paar eigenschappen die wellicht interessant zijn in tegenstelling tot andere bedden. Dit Japans bed slaapt over het algemeen steviger. Omdat ze relatief dun zijn. Ook moet u ze om de  2 a 3 weken omdraaien om geen lichaamsvormen permanent in de futon te krijgen. En u moet in gedachten houden dat ze ontworpen zijn om mee op de vloer te slapen. Dit betekend dat u geen traditioneel bedden frame nodig heeft.

In een modern Westers huishouden een shikibuton wellicht een stijlvolle oplossing voor visite en logees , u kunt bijna in iedere kamer de shikibuton neer leggen en het ligt beter als menig luchtbed. En daarnaast is het natuurlijk een mooie ervaring, mocht u van de Japans minimalistische/practische oplossing houden bij het inrichten van uw slaapkamer. Of mocht u een student zijn met beperkte ruimte die u wilt optimaliseren is de shikibuton een mooie oplossing.

7.1.) Voordelen Shikibuton

 • Extreem portable, u kunt hem letterlijk opvouwen en in de kast doen
 • Handig als logeer bed, snel neer te leggen en ligt beter als een luchtbed

7.2.) Nadelen Shikibuton

 • Mocht het je primaire bed zijn, wil je zorgen dat de rest van de kamer matcht. Het is nog al een matras met een thema

8.0.) De Bedstee

De bedstee was vroeger erg populair. Veelal van wegen de thermische voordelen die een ingebouwde slaapkast bod. Je zag ze veel in boerderijen, in de tijd dat dubbelglas, en de spouwmuur nog geen alledaagse verschijning was in Nederland. Zo kon het s nachts in de tijd dat men ook nog “echte winters had” en elfstedentochten. Het werd toen echt nog verdraaid koud en soms redde je het niet met een kop erwtensoep.

Bedstees hadden vaak een deur of een soort van klep die ervoor zorgt dat je in een afgesloten ruimte sliep. Op deze manier hielden ze erg veel warmte vast en waren ze dus begin 1900 een populaire keuze in Nederland zo voor de introductie van de centrale verwarming

Vaak was de bedstee ook een gezellige bedoeling, dit waren de dagen dat je s winters nog met de hond in bed sliep. Het was niet ongebruikelijk dat er meerdere familieleden een bedstee deelen als het heel koud werd! Dat was allemaal wel erg knus en gezellig maar niet helemaal meer van deze tijd.

Vandaag de dag maken bedstees wel weer een modern herintrede met stijlvolle bedstees die het knusse element goed weten te vatten. Erg leuk voor bijvoorbeeld een gerenoveerde wooboerdrij die dat knusse van vroeger goed weet vast te leggen.

8.1.) Voordelen bedstee

 • Erg warmte besparend, handig als we weer eens  echte winters krijgen.
 • Kan mooi verwerkt worden in een kamer, met wat creativiteit is het iets unieks
 • Elk bed is uniek

8.2.) Nadelen bedstee

 • U moet handig zijn om zo een bed te maken, alleen voor klussers
 • Geen fabrikant die ze verkoopt, want het is maatwerk

9.0.)De hangmat

De hangmat is in essentie een stevig doek die vast gemaakt wordt tussen punt A en een punt B. De doeken zijn vaak van katoen of een ander stevige stof die het gewicht van een persoon kan dragen. De hang mat is een oude vorm van het bed. In central zuid america werden ze bedden veel door de inheemse bevolking gebruikt en later werden ze populair op schepen van verkenners, handels lieden en soldaten van wegen hun practische manier van ruimte benutten. Je kon vrij makkelijk een hang mat of 20 in het ruim van een schip ophangen en de volgende dag weer opbergen.

Vandaag de dag zijn ze erg populair in regio’s met veel bomen en bij mensen die  van een “out door” levens stijl geniete. Je hebt twee bomen nodig en wat touw en je kunt overnachten in de wilderniss! onder de sterren zo in de natuur, wat natuurlijk erg gaaf is voor de avontuurlijk aangelegde. Ook is een hang mat erg leuk om in de tuin tussen twee houders op te hangen. Bijna niets is zo relaxt als met 25 graden lekker in de hang mat een boek te lezen op een mooie zomerse middag.

9.1.) Soorten hangmatten

Er zijn diverse stijlen of soorten hangmatten verkrijgbaar, vandaag de dag komen ze in allerlij soorten en maaten met vaak een specifiek doel. Ook zijn er genoeg hangmat soorten met eenn belangrijke culturerle functie. hier onder ziet u een overzicht van de verschillende stijlen en een beknopte uitleg van de verschillen en hun geschiedenis.

9.1.1.)Scheepshangmat

Sinds de goude eeuw is de hangmat een populaire oplossing opschepen. Hij bespaard ruimte door een goede vervanger te zijn voor normale bedden. Maar een tweede voordeel wat de hangmat bood was het feit dat hij opgehagen kon worden. Het ophangen van een doek tussen 2 punten zorgde er voor dat de zeeman stationair sliep; Dit wil zeggen, als je in een hangmat slaapt voel je niks van de golven en andere bewegingen van het schip. Je hangt stabiel in je slaapmat, wat natuurlijk een gigantisch voordeel was voor de niet zee rotten onder de bemanning.

Nog een voordeel van de hangmat aanboord was het feit dat sommige matrozen gedurende zware storm wel eens uit hun slaapplek werden geslingert en zich verwonden. In de van doek gemaakte hangmatten konden de zeevaarders zichzelf als een cocoon inwikkelen en lagen ze stabiel, droog en veilig.

Echt veel esthetische overwegingen waren er niet voor dit type hangmat. In latere eeuwen vol met vrij verkrijgbare goederen kon de matroos uiteraard zelf zijn eigen draai aan zijn hangmat geven. Maar de primaire overweging historisch gezien voor dit model was altijd functionaliteit. Vandaag de dag wordt door professionele zee lui de hangmat nog steeds als preferabel gezien, vooral als ze lange tochten over zee maken.

9.1.2.) Mexicaanse en maya hangmat

In de mexicaanse stad Yucatán hebben ze  een traditie rondom hangmaten. Overal zijn hangmaten te vinden en ze zijn het defacto “bed” naar keuzen. Kleurrijk en vol van karakter zijn dit type hangmatten. Ze worden traditioneel door de mannen, vrouwen en kinderen gemaakt. Veel al van onderdelen van de palm boom. Het wordt gezegd dat de traditie is overkomen waaien van uit Yamaica 2 eeuwen voor het einde van de Maya beschaving. En tot op de dag van vandaag heeft arm tot rijk plekken om hangmaten op te hangen in huis.

9.1.3.) El salvador hangmat

De stad San Salvador is gesitueerd in een vallei, deze vallei wordt door de locals ook wel de “vallei van hangmaten” genoemd. Door de locals werden ze aardbeving ontzetters” gebruik , iets wat de Spaanse avonturiers en colonisten niet echt duidelijk was, tot ze er achter kwam hoe tectonisch actief de regio was.

Het is traditioneel gezien volledig acceptable tussen de middag even een dutje te doen in je hang mat. Er is een jaarlijks hangmat festival. Wat aangeeft hoe diep gewortelt de hangmat is in deze cultuur. Traditioneel is hij voorzien van felle kleuren. Hij wordt gebruikt om kinderen in slaap te wiegen, over dag kunnen ze dienen als bank of stoel en je vindt ze ook gewoon in hotel ketens. Kortom totaal een met de way of life in El Salvador

9.1.4.) Venezuela hangmat

Een Venezuela is de hangmat echt een must. Hele generaties worden groot gebracht met de hangmat. De traditionele Venezuela stijlhang mat heeft enkele erg practische kwaliteiten die nodig zijn in de regio om comfortabel te leven.

Ten eerste worden ze vervaardigd van een ademd materiaal, dit is erg fijn omdat het een zeer luchtvochtig jungle klimaat heeft in regio. Daarom wordt er gebruik gemaakt van ademende materialen en dit zorgt er voor dat ze toch een stevige, maar ademende hangmat hebben in de subtropische klamme jungle. Een ander aspect waar ze rekening mee moesten houden is zware regen val, via de touwen kon gedurende een zware nacht regen desondanks een afdeking boven de hang mat via de touwen rustig vol lopen snachts. Een simpele doch ingenieuze oplossing hier voor zijn zo genaamde drip lines. Dit is in essentie een stuk touw wat je om het dragende touw bind, zodat al het water wat langs het dragende touw stroomt langs het extra aftakkende touwtje weg druipt, i.p.v. zo je hangmat in. Het watermanagement was erg belangrijk voor de mensen in Venezuela want er was altijd het risico op schilfers, rot en andere micro padestoelen die in de huid gaan groeien door het vochtige klimaat.

Als u dacht dat de Venezuelaanen nu rustig konden slapen had u het mis, neen. Er was nog een ander element wat het oerwoudt op kon trommelen waar deze hangmat de moedige jungle bewoners van moest beschermen, en wat daarom ook opgenomen is in het ontwerp:

In de donkere vochtige regenwouden van Venezuela zijn mensen niet de enige die opzoek zijn naar beschutting. Slangen en schorpioen zoeken snachts maar al te graag een warm droog plekje op. En zo een hangmat die verwarmd is naar een comfortabele 36 a 37 graden is voor koudbloedige jungle bewoners erg uitnodigend! Met of zonder slaper erin  een lekker knus voor verwarmde slaap plaats nodig gewoon uit tijdens een gigantische regen storm.

Om deze redde is er vaak een soort van klamboe inbegrepen bij de Venezuelaanse hangmat en heeft de hangmat randen. In combinatie met het doek wat over de hangmat gedrapeerd kan worden weet u zeker dat u bloedzuigers en ander ongenodigde gasten sachts uit uw hangmat kunt houden.

In Nederland zijn de koudbloedige afstotende aspecten van deze hangmat wellicht niet heel relevant. Misschien als u in gelderland woont waar nog wel eens sporadisch een Adder gesignialeerdt wordt. Maar naast al deze practische eigenschappen zijn de hangmatten van Venezuelaans ontwerp erg ornaat en echt kunstwerken van vlechtkunst en de vlijt van de mensen zelf.

9.1.5.) Jungle hangmat

Van wegen de extreme conditities waar de Venezuelaanse hangmat aan bloot gesteld werdt was dit de perfecte kandidaat om verder op te borduren voor het leger en moderne aventuriers die langere tijd actief zouden zijn in het slopende jungle klimaat.

Zonder goed vocht management krijg je allerlij lelijke infecties en rot. Militairen werden vaak bevolen te zorgen om droge sokken aan te hebben, want er waren gevallen waar voeten ernstig beschadigd werden door te lang in vocht te staan en continue in beweging te zijn. Hierbij was een goede hangmat erg handig als je sliep was je, mits je hem goed had opgezet “hoog en droog” en kon alles even luchten, en ademen. Vooral de voeten van de soldaten kregen even een periode om te herstellen in droogte. (een huid die continue bedekt is met een laag vocht ademt niet goed.)

Naast het leger zijn er ook diverse wetenschappers die langere tijd actief zijn in het regenwout en daarom gebruikmaken van deze door ontwikkelde hangmat. Vaak wordt er nu ook slim gebruik gemaakt van pesitcide aan de draagtouwen om insecten te weren. Verder vindt je onder deze noemer veel hangmatten met een muggennet erbij en soms slim gebruik van nieuwe materialen en technieken.

9.1.6.) India stijl hangmat

Voor babies is er in india een speciale hangmat. Hij hangt laag genoeg bij de vloer om veilig te zijn voor val partijen en wordt vaak aan het plafon bevestigd. Met een stok midden in het doek om structuur te geven en het dragende deel van het doek in een soort van V vorm te brengen.