Soorten matrassen

Soorten matrassen

Bonell binnenvering matras

Een Matras met Bonell binnenvering dankt zijn naam aan het type veren dat gebruikt wordt in de matras. Het zijn metalen veren met meestal vijf vouwpunten in de spiraal. Deze bonell veren zijn van boven en van onderen verbonden met metaal. Het mooie aan deze veren is dat ze zowel bij het hoofd als bij de voeten evenveel tegen druk leveren en dus zorgen voor een gelijke slaap positie. Uw schouders en heupen krijgen evenveel ondersteuning. Dit komt doordat dit type veren bij weinig weerstand weinig tegendruk produceert, en  bij meer druk een grotere terug duwende kracht produceert.

Om de matras als een geheel te laten voelen wordt er een doek of stuk stof over de veren kern getrokken. Dit is vaak Vilt, jute of een soortgelijk materiaal. En bovenop meestal een synthetisch materiaal. Hierdoor voelt de matras als een solide geheel en wordt de druk van uw lichaam beter verdeeld over de gehele matras. De bovenste laag is vaak een soort schuim. Deze is erg belangrijk voor hoe de matras aanvoelt. De andere zorgen meer voor structuur en cohesie binnen de matras.

De toplaag kan bestaan uit latex, traagschuim , polyether of koudschuim. Afhankelijk van wat u zoekt in uw matras is het handig u zelf een beetje te verdiepen in deze materialen. Een groot voordeel van de Bonellvering matras is dat hij van binnen veel lucht heeft, en dus een excellente vochtregulerende eigenschappen heeft. (uiteraard heeft de toplaag en het materiaal van deze laag veel invloed op hoe goed de matras kan ademen.)

Dit soort matras past op alle soorten bedbodems. Zoals de bekende lattenbodem, boxspring en spiraalbodems. Naast de toplaag heeft het aantal veren per vierkante meter een groot effect op het comfort van dit type matras. Over het algemeen betekent meer veren per vierkante meter een beter lig profiel en meer absorptie naar de hand van de contouren van uw lichaam door de matras.

Pocketveringmatras

De pocketverings matras bestaat uit meerdere delen. Je hebt een bovenlaag, een onderlaag en een middenlaag waar de speciale eigenschappen van deze matras zich bevinden. Dit zijn een soort van zakjes met daarin een metalen veer. De zakjes zorgen er voor dan ze niet tegen elkaar schuren en vervelende geluiden maken als u van de matras gebruik maakt.

Hoe goed een pocketvering matras aanvoelt hangt ook hier af van hoeveel veren, en dus hoeveel draagkracht de matras heeft per vierkante meter. Ook voor deze matras geld: Hoe meer veren hoe beter de matras om de vorm van je lichaam heen past, en hoe beter de ondersteuning van je lichaam verdeeld is.

Om het geheel bij elkaar te houden wordt de pocketvering matras met al zijn lagen omsloten door een toplaag. Zo blijven alle elementen goed op hun plaats gedurende de levensduur van een matras. Deze omkadering varieert van zo een 10 centimeter tot een 15 centimeter. Hierdoor verliest een eenpersoons matras al snel wat ruimte voor de inhoud en constructie die pocketveren matrassen uniek maakt.

Een gevaar is dat de omkadering harder is dan de tegendruk die de veren in de matras produceren, in dit geval voelt u de omkadering nogal prominent (dit wil zeggen, de matras vormt niet goed naar uw lichaam, u heeft een beetje het idee op een plank te slapen.)

De andere kant van deze munt is dat de omkadering te weinig weerstand biedt en u het gevoel heeft dat de veren u uit bed lijken te duwen. De matras kern geeft te veel weerstand en u rolt de hele nacht “tegen een heuvel op” om de juiste weerstand te vinden  of heeft het idee dat u zo uit bed kunt vallen.

Het is dus zaak dat u goed kijkt naar uw lichaamsgewicht en wat u wenst aan support uit uw matras. Dit is iets waar u goed over na wilt denken bij het aanschaffen van uw matras. Ook de bedbodem speelt in combinatie met deze eigenschappen een rol in het ligcomfort van uw bed.

<stuk over wat perfecte gewicht/matras combinatie is>

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen  worden gemaakt van een “Visco-elastisch polyurethaanschuim”. Dit soort schuim is erg geschikt voor het maken van matrassen omdat het je lichaamswarmte absorbeert. Vervolgens vormt de verwarmde matras dan naar de contouren van je lichaam. Wat als nadeel heeft dat het even duurt voor je lekker ligt in zo een matras, en als je s nachts omdraait zul je de het nieuwe stuk matras met je lichaamswarmte op nieuw moeten verwarmen voor het optimaal ligt, dit gaat dus stroever als bij andere type matrassen. Er zijn twee dingen die je na kunt kijken om te achterhalen wat de kwaliteit is van de koudschuim matras. Ten eerste de GS waarde en ten tweede of hij gegoten of geschuimd is.

Goedkope traagschuim matrassen zijn over het algemeen gewoon een volledig van schuim vervaardigde matras. (met wellicht een toplaag uiteraard) Er zitten geen speciale elementen of veren in die u voorzien van goede ondersteuning tijdens uw nachtrust. Ze worden vaak gegoten en hebben over het algemeen niet echt een ademend karakter Het zijn daarom ook vaak geen “A-merken” maar wat meer generieke matrassen die tegen budget prijzen gekocht kunnen worden. De betere , en dus hoger geprijsde koudschuim matrassen zijn geschuimt, dit geeft ze een open cel structuur wat zorgt voor veel betere ventilatie capaciteit als de gegoten variant.

Matrassen krijgen een SG waarde. Over het algemeen zijn waardes van 50 tot 60 SG een goede keuze voor dit soort schuim in matrassen, rond deze SG waarde heeft de celstructuur een redelijk open karakter , en dat is goed voor een matras want dan weet u zeker dat transpiratie afgevoerd wordt.

Een traagschuim matras bestaat vaak niet uit 100% traagschuim, het wordt vaak in combinatie gebruikt met andere materialen , zoals bijvoorbeeld koudschuim, maar luxere bedden kom je ook hybride matrassen tegen met schuim elementen en pocketvering elementen. Wat wel belangrijk is aan een traagschuim matras is dat hij niet te dun is, het materiaal heeft wat spelings ruimte nodig om die malvorm om uw lichaam te kunnen maken. Meestal is een goede hoeveelheid 6 tot 9 centimeter koudschuim.

Koudschuim matrassen

Koudschuim is net als traagschuim opgemaakt uit polyurethaan, maar niet visco-elastisch. Hierdoor is het wat steviger en stugger, en de veerkracht is zeer sterk in dit type matrassen.

Een eigenschap van koudschuim matrassen is dat tijdens fabricage van het schuimer een enorm open cel structuur ontstaat. Daarom is dit type matrassen erg aan te raden voor mensen die veel zweten als ze slapen of over het algemeen het snel heet hebben. Matrassen vervaardigd van die materiaal hebben excellente hitte en vocht afvoer eigenschappen, en ze voelen daarom koeler aan. Kuilvorming komt bij koudschuim matrassen erg weinig voor, dit wil zeggen dat het uiteraard in alle matrassen voorkomt. Maar een koudschuim matras is het meest “rigide” en je zakt er dus het minst in weg.

Hoe je dit na kunt gaan is door te kijken naar hoeveel SG waarde een matras heeft. SG staat voor soortelijk gewicht en het komt er op neer hoeveel koudschuim per vierkante meter in je matras zit, en dus hoeveel draagkracht het oppervlak heeft. Soms zit er binnen in het midden van de matras gewoon lucht, dit is natuurlijk goedkoper als schuim dus soms komt het nog wel eens voorbij. Een matras met 50 SG is twee keer zo schuimgevuld als een matras met 25SG. Het is een kwestie van hoe zwaar u weegt en hoe stevig u het liefst slaapt als u voor een koudschuim matras aan oriënteren bent. Grotere zwaarlijvige mensen kunnen wellicht een SG60 gebruiken, dit is erg stevig en gaat ook nog eens erg lang mee maar u kunt wel het idee hebben soms op een plank te liggen. We raden aan voor een volwassene ten minste SG40 te nemen.

In Duitsland zijn dit type matrassen al erg populair, in Nederland laat het nog een beetje op zich wachten. Maar het kan erg fijn slapen zijn als u van een stevige ligging houdt en een goed ademende matras die koel blijft.

Latex matrassen

Latex is een rubber soort die gevonden wordt in de natuur, het is dus een natuurlijk rubber. Deze vorm van rubber wordt gewonnen uit rubberbomen en is dus puur natuur, in tegenstelling tot vele vormen van synthetisch plastic. Vaak zijn Latex matrassen die verkochten worden in Nederland een mix van meerdere materialen om de prijs te drukken, of er is een slimme compositie matras bedacht door de fabrikant die eigenschappen van verschillende materiale slim combineert en benut.

Een eigenschap van latex is dat het geen vocht opneemt, dit betekend dus dat de matras totaal niet ademt als hij volledig van latex is gemaakt zonder ventilatiegaten. Het is dus zaak alle beddengoed te luchten de volgende de dag want circulatie is er bijna niet in een latex matras. Wat wel een voordeel is van latex matrassen is dat ze een enorme veerkracht hebben en dus erg lekker liggen.

Een nadeel kan ook een voordeel zijn, voor bepaalde doeleinden zijn volledig latex matrassen wellicht wel handig. Denk aan kinderen of bij bejaarden die s nachts nog wel eens meer vocht verliezen als alleen transpiratie. Dit type matras is dus door het niet absorberende karakter erg makkelijk schoon te houden. En met enkele beluchtingsgaten in de matras zelve bereik je nog wel een enigszins ademend karakter. Dit alles maakt een latex matras soms een handige optie, en het is zeker een handig materiaal om te gebruiken in hybrid matrassen.

Polyester Matrassen

Polyester matrassen zijn het goedkoopste soort matrassen verkrijgbaar. Ze zijn goedkoop te produceren en dus goedkoop in de aanschaf. Maar ze zullen nooit razend populair zijn omdat ze niet goed liggen. Ze zijn niet echt veerkrachtig en laten dus te wensen over qua ondersteuning s nachts. Een tweede nadelig eigenschap die dit materiaal met zich meedraagt is het feit dat “de rek” er snel uit is, dit is een materiaal wat vrij snel een kuil vormt in de matras. En daarom gaan ze dus niet zo lang mee als andere, duurdere matrassen.

Om het af te maken heeft een Polyester matras vaak een slecht ventilatieprofiel, wellicht niet zo slecht als een volledig latex matras maar het is nog steeds een matras waar je zweterige nachten op kunt ervaren in de zomer, terwijl je gewoon probeert te slapen.

We hebben allemaal wel een ervaring met een verblijf in een niet bepaalde A locatie, een vakantiepark in het buitenland of wellicht denkt u nog terug aan school kamp. Dunne, niet goed ondersteunende matrassen en zweterig wakker worden. Voor de kampeerders onder u is dit wellicht te overkomen, maar mocht u het voor uw primaire bed gebruiken raden we aan even verder te sparen voor een iets betere matras.

Mocht u toch een Polyether matras kopen, wellicht voor een logeerbed of even als tijdelijke oplossing. Zorg er voor dat hij tenminste een redelijke SG factoor heeft. Dit wil zeggen zoek naar een matras met SG40 , anders ligt u op uw lattenbodem te slapen.

Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Traagschuim is een “Visco-elastisch polyurethaanschuim” met de eigenschap de vorm aan te nemen van wat voor het laatst een impressie heeft gemaakt. Daarom noemen ze het ook wel “memory foam” of geheugen schuim. Het is in 1966 ontwikkeld door NASA voor gebruik in de luchtvaartindustrie. In 1992 is Tempur het gaan gebruiken in matrassen omdat de eigenschappen van dit schuim zich  natuurlijk ook prima lenen voor matrassen.

Een koudschuim matras is wel eens waar ook vervaardigd van polyurethaan, maar is niet visco-elastisch. Koudschuim ademt heel erg goed door de open cel structuur , maar is qua lig profiel het tegenovergestelde van de traagschuim matras. Koudschuim matrassen houden een gelijk oppervlak in tegenstelling tot hun visco elastische tegenpool.

Wat is de SG waarde van een matras?

De Afkorting SG staat voor soortelijk gewicht. De afkorting wordt gebruikt om aan te geven hoeveel kilo schuim er gebruikt is in de matras per kubieke meter. De waarde begint laag, bijvoorbeeld SG20 tot SG60. En wordt veel gebruikt bij Polyester, Traagschuim en latex matrassen.

Een veel voorkomend misverstand is dat mensen denken dat de SG waarde van de matras iets zegt over de hardheid van de matras; dit is een onjuiste aanname. Het zegt iets over de veerkracht, en draagkracht. Het geeft aan hoeveel lucht er in de matras verwerkt zit en hoeveel echt schuim is. Het is dus een indicatie van hoeveel substantie er in de matras verwerkt is.

Er is ook zoiets als de HR waarde van een matras. Bij koudschuim matrassen heeft men het soms ook over HR matrassen, en deze zijn een en hetzelfde. HR staat in dit geval voor “High resilience” of wel hoge weerstand. HR waarde werkt hetzelfde als SG waarde in matrassen. De HR waarde geeft in essentie ook het soortelijk gewicht aan, de hoeveelheid koudschuim die verwerkt is in de matras per vierkante kubieke meter.